8-ми декември

On December 8, 2015, in Новини, by admin |   Share!  

Студентският празник – 8-ми декември се чества в България от 1916 г.

8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по стар стил на календара. Българската православна църква празнува деня на свети Климент Охридски по нов стил(25 ноември). Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.

През 1897 г. за годишен празник на Университета се предлага датата 3 октомври. Това е рожденият ден на Евлоги Георгиев единия от двама братя (другият е Христо Георгиев), може би, най-богатите индустриалци и банкери на Балканския полуостров, завещали на Университета колосалната сума от над шест милиона златни лева. След 5 години на заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 25 ноември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.[1]

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на “Студентски празник – 8 декември” е възстановено

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on Top Social Networks, by eMail, Google Plus, and more!

Theme Provided by Fine WordPress Themes